autoverzekering

autoverzekering vergelijken

Dit zijn de bepalende factoren bij een autoverzekering

Wil je een autoverzekering afsluiten, dan wil je graag goed maar tegelijk ook zo goedkoop mogelijk uit zijn. Vergelijken is daarbij dan belangrijk. Maar hoe vergelijk je dan? Wat is belangrijk en hoe zorg je er voor dat je geen appels met peren gaat vergelijken.

Hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de prijs. Dat snapt iedereen. Maar waar let je nu op en wat is voor jou en jouw auto nou wel of niet belangrijk? Wat bepaalt nu eigenlijk allemaal de hoogte van de premie?

Dagwaarde

Bij het kiezen van de dekking is de dagwaarde en de leeftijd van de auto belangrijk, deze worden namelijk meegenomen in de bepaling van de premie. Is je auto total loss, dan keert de verzekering de dagwaarde uit. Maar wist je ook dat een auto op twee manieren total loss zijn; technisch total loss of economisch total loss. Een auto die technisch total loss is, kan niet meer gerepareerd kan worden. Bij een auto die economisch total loss is, zijn de kosten voor het herstellen hoger dan de waarde van de auto. Hierbij kan het dus zo zijn dat je auto nog gewoon kan rijden. Een goed voorbeeld is als de auto beschadigd is door hagel of afgewaaide takken. Wordt je auto door schade-expert total loss verklaart, dan krijg je de dagwaarde van je auto vergoed. De auto wordt dan door de verzekeraar "gekocht" en het wrak wordt aan de autosloper die het meeste biedt verkocht. Maar je kunt ook besluiten om de auto zelf houden. De vergoeding die je dan krijgt is wel veel lager. De prijs die het wrak had opgeleverd namelijk wordt ingehouden op de uitkering.

WA, WA+ of Allrisk

Bij een verzekering zijn er altijd drie soorten om uit te kiezen. Heb je een auto gekocht, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Niet alleen mag je niet rijden zonder verzekering, je mag de auto zelfs niet langs de weg parkeren. De goedkoopste autoverzekering is een WA-verzekering. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade die je aanricht bij anderen. De eigen auto is hierbij dus niet verzekerd. Heb je een auto die ouder is dan 12 jaar, dan is deze verzekering een goede optie. Dit komt omdat de dagwaarde van oude auto's erg laag is.

Heb je een nieuwere auto, dan is een WA+ beperkt casco of een allriskverzekering een betere optie. Bij deze verzekeringen wordt namelijk meer schade vergoed. Denk hierbij aan een uitkering bij diefstal en bij de allrisk versie ook de schade aan je eigen auto.

Schadevrije jaren en aantal kilometers

Naast de waarde en leeftijd van de auto, telt ook de leeftijd van de bestuurder mee, het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden en in welke woonplaats de auto het meeste staat. Jongere bestuurders betalen vaak een hogere premie. Ook in grote steden waar er volgens de statistieken meer kans op inbraak of aanrijdingen is, geldt vaak een hogere premie.

Een positieve invloed op je premie zijn het aantal jaren waarop je zonder ongelukken gereden hebt. Dit zijn de zogenoemde "schadevrije jaren". Koop je een tweede auto, dan gelden je schadevrije jaren niet standaard ook voor deze auto. Check daarom eerst wat de voorwaarden zijn.

terug naar Pinkelotje