energie vergelijken

Energie vergelijken? Hier moet je op letten!

De afgelopen tijd stonden de kranten er bol van. De energieprijzen hebben nieuwe recordhoogtes bereikt. Een gemiddeld huishouden kan rekenen op een stijging van maar liefst 160 euro per jaar. Tijd dus om eens heel goed te kijken naar dit deel van je vaste lasten.

De reden van de stijgingen hebben veel te maken met het weer en de onzekerheden over de gasvoorraad. De koude winter zorgde voor een grotere vraag. Het koele voorjaar, deed daar nog een schepje bovenop. En toen het warmer werd, werd het zo warm dat er meer vraag naar elektriciteit was. Met name voor de airconditioning en ventilatoren. Tel daar bij op dat de wind tegenviel en er dus minder duurzame energie opgewekt werd en je begrijpt waar de stijging vandaan komt.

Automatisch variabel

Heb je een contract afgesloten dan weet je vast dat als je niets doet, dit vaak automatisch doorloopt. Maar wist je ook dat als je een jaarcontract hebt en daarna geen nieuwe keuze maakt, je vaak automatisch over gaat neer variabel tarief? Zo'n variabel tarief houdt in dat het bedrag twee keer per jaar - in januari en juli - wordt aangepast. Dat is fijn als er prijsdalingen zijn, maar met de huidige prijsstijgingen kun je dus twee keer per jaar voor een nare verrassing komen staan.

Waarom vergelijken en/of overstappen?

Dat de prijzen stijgen, daar heb je geen invloed op. Maar kijken wat het meest gunstig is in jouw situatie, wel. Overstappen, of op zijn minst regelmatig energie vergelijken, kan je veel geld opleveren. Je kunt er wel zo'n 400 euro per jaar mee besparen. Maar vergelijk wel goed. Dat wil zeggen dat je de all-in-prijzen moet vergelijken. Een goede energievergelijker laat je de totaalbedragen zien. Dit zijn de bedragen waarin ook de energiebelasting, netwerkkosten, vastrecht, btw, leveringstarieven en kortingen zijn meegenomen. Alleen zo heb je een goed overzicht van wat de totale jaarkosten zijn en kun je ook goed vergelijken zonder dat er later verrassingen uit de hoge hoed komen.

Voor het vergelijken van de diverse energieleveranciers heb alleen je je postcode en huisnummer. Daarnaast moet je je huidige energieverbruik invoeren of, als je het verbruik niet weet je gezinsgrootte, en de huidige energieleverancier. Dit laatste is omdat er door een (nieuwe) leverancier vaak een welkomstkorting gegeven wordt als je langer dan een jaar geen klant bent geweest. Overige gegevens zijn voor het vergelijken niet nodig. Deze komen pas later aan de orde als je daadwerkelijk wilt gaan overstappen.

Vergelijk appels met appels

Kijk je bij meerdere energievergelijkers, let er dan op dat je altijd met hetzelfde energieverbruik en adres vergelijkt. Concurreren op netwerkkosten, is voor energieleveranciers niet mogelijk. Deze worden namelijk door de netbeheerder berekent en zijn voor de eindgebruiker altijd hetzelfde. Een aanbieding met lagere netwerkkosten is dus geen betere aanbieding. De verschillen in het all-in-tarief zitten in de tarieven, vaste leveringskosten en kortingen. En vertelt een vriend uit een ander deel van het land dat zij echt veel minder betalen, bedenk dan dat ook jouw adres bepalend is voor de uiteindelijke kosten. Net als je eigen gedrag in gebruik uiteraard.

terug naar Pinkelotje