Rugzak

https://www.thebagstore.nl/tassen/rugzakken

tassen

https://www.thebagstore.nl

laptoptas

https://www.thebagstore.nl/tassen/laptoptassen

 

Zo belangrijk zijn die knutselwerkjes van jonge kinderen 

Zonder creativiteit kunnen we niet. Voor onder andere het probleemoplossend vermogen en de flexibiliteit van mensen, wordt het zaadje op de basisschool al geplant. Door al dat geknutsel kom je verder.  

Wie meent dat creativiteit begint op de kunstacademie heeft het mis. Op de kleuterschool wordt het creatieve brein van jonge kinderen al in gang gezet. Nu spreekt het de ene kleuter meer aan dan de ander, maar in die eerste jaren op de basisschool wordt dat zaadje geplant. 

Kinderen vouwen en plakken, scheuren en knippen dat het een lieve lust is. En dan komen daar nog tekenen en schilderen bij. Volgens onderzoeken stimuleert creativiteit verschillende vaardigheden zoals fantasie, nieuwsgierigheid, vragen stellen, intuïtie, kritisch denken, onderzoeken en het uitwerken van ideeën. Daarmee lijkt gezegd dat creativiteit een onmisbaar aspect in het onderwijs is. 

Rugzak vol knutselwerkjes

En dat alles begint met die knutselwerkjes die de kinderen iedere week in hun rugtas mee naar huis brengen. Ouders kennen het wel; het plakt nog van de lijm, de verf zit er lekker dik op en het is altijd maar de vraag of die geknutselde vlieger heelhuids het thuisfront bereikt. Maar dan mag het dan ook op de koelkast, in de vensterbank of voor het raam hangen. Het is namelijk van grote waarde! 

Er worden tassen vol knutsels door leerlingen gemaakt. Van de kleuters tot aan de achtstegroepers. De juffen en meesters zijn er maar druk mee. Ze moeten iedere keer weer iets nieuws verzinnen om de kinderen te inspireren. Ook van hen wordt een flinke dosis creativiteit gevraagd. Dat lijkt van een andere orde, maar zo is het in de basis niet. Ook zij hebben dat moeten leren, van jongs af aan. 

Creativiteit zit in vele vakken

Creativiteit is dan ook enorm belangrijk, en niet alleen op school. Omdat we in een drukke maatschappij leven die ons persoonlijk en als groep nog wel eens voor dillema's doet staan, is het belangrijk dat kinderen kritisch leren denken en met behulp van hun creativiteit in oplossingen kunnen denken. Creativiteit is dus niet alleen aan de orde bij de zogenoemde "creatieve vakken", maar komt ook (later) bij heel andere vakgebieden goed van pas. Op school is dat al aan de orde bij talen en exacte vakken. 

In het latere werkzame leven heb je je creativiteit hard nodig bij samenwerken, projecten creëren en vooral bij het vragen stellen. Er zitten geen knutsels in de laptoptas dames zoals die van de lagere school, maar ook die tas kan uitpuilen van de creativiteit als je daar op een bredere manier naar kijkt. En ook hier moet gezegd dat dat niet alleen geldt voor mensen met creatieve banen. Het zit in heel veel beroepen. 

Creativiteit zit in iedereen

Wie alles maar voor waar en klakkeloos aanneemt, ontwikkelt zich in een heel andere richting dan iemand die kritische vragen kan stellen en in meerdere oplossingen kan denken. Vaak is er ook niet maar één antwoord mogelijk. Creativiteit zit in alles en ook in iedereen, en dat mag een kans krijgen tot uiting te komen. Waarmee maar gezegd is dat die eerste knutsels van kinderen enorm belangrijk zijn. 

terug naar Pinkelotje